ADHD

primanjkljaj pozornosti in motnja hiperaktivnosti

Opozorilni znaki ADHD sindroma

Kdaj velja, da je nekoliko bolj aktiven in živahen otrok zdrav in kdaj njegova hiperaktivnost skriva mnogo več?

Hiperaktivnost, impulzivnost in nepozornost: tri vedenjske značilnosti, katerim marsikateri starš, zaradi vse hitrejšega tempa življenja, posveča premalo pozornosti.

Ali imajo takšne vedenjske značilnosti bolezenski značaj in kdaj lahko govorimo o otrokovi drugačnosti od njegovih sovrstnikov?

Simptomom motnje pozornosti in nemirnosti v prvem letu starosti otroka nihče ne pripisuje zadostnega pomena. Neustaljen bioritem, odklon določene hrane in nemirnost v utesnjenih sedežih – večina pomisli, da gre le za nekoliko bolj nemirnega dojenčka.

Pred dopolnjenim drugim letom starosti pa opazimo, da je otrok v nenehnem gibanju, ne more se osredotočiti na igro z eno igračo in jasno kaže znake agresivnosti.

Kljub temu, da je simptomatika najbolj izrazita v obdobju med 3. in 7. letom starosti, ko otroci z ADHD sindromom pričnejo

  • zavračati dejavnosti, kjer je potreben miselni napor,
  • hitro odnehajo ali jih hitro vse zmoti ter
  • pogosto mahajo z rokami ali nogami in
  • preveč govorijo,

Motnja postane najbolj izrazita z šolanjem.

To pa ne pomeni, da je šele takrat pravi čas za ukrepanje.

Posvetite svojemu otroku dovolj pozornosti ter mu pravočasno poiščite ustrezno in razumevajočo strokovno pomoč.

 

Imate vi ali vaš otrok motnjo ADHD?

ADHD.si, ki jo vodi specialna pedagoginja Romana Murn, vam nudi strokovne nasvete kako se spopadati z ADHD, predstavitve sodobnih metod, individualne pogovore, svetovanje o pravilnih postopkih urejanja statusa in nasvete za samostojno učenje.

Za naročanje termina pokličite na
031-846-955.