ADHD

primanjkljaj pozornosti in motnja hiperaktivnosti

Kaj je ADHD

ADHD – primanjkljaj pozornosti in motnja hiperaktivnosti

ADHD, (angl. Attention deficit hyperactivity disorder) oziroma po slovensko primanjkljaj pozornosti in motnja hiperaktivnosti, sodi v skupino vedenjskih in čustvenih motenj. Ta motnja se ponavadi pojavi v otroštvu in mladosti.

Težave v družbi

Ti otroci imajo pogosto težave pri integraciji v družbo. Vir za te težave pa so vedenjske značilnosti otrok, kot je hiperaktivnost, impulzivnost ali pomanjkanje pozornosti. Zaradi teh vedenjskih značilnosti imajo otroci, diagnosticirani z ADHD, manj pravih prijateljev, kljub visokim potencialom, ki jih imajo v sebi, pa se lahko pojavijo tudi težave pri učenju ter s tem povezan nizek učni uspeh.

Trije podtipi ADHD

Glede na vedenjske značilnosti, ki se pokažejo pri otroku, se otroke klasificira v tri podtipe.

V prvi tip sodi hiperaktivno impulzivni tip, ker se impulzivnost in hiperaktivnost pogosto pojavljata skupaj.

V drugi tip sodi nepozorni tip otroka. Ta otrok ponavadi ne kaže hiperaktivno-impulzivnih vedenj. Ta tip se včasih imenuje le ADD – Attention deficit disorder oziroma primanjkljaj pozornosti.

V tretji tip pa sodijo otroci, ki imajo prisotne vse tri simptome. So hiperaktivni, impulzivni ter imajo tudi motnjo pozornosti. Ta tip se zaradi tega imenuje kombinirani tip.

Imate vi ali vaš otrok motnjo ADHD?

ADHD.si, ki jo vodi specialna pedagoginja Romana Murn, vam nudi strokovne nasvete kako se spopadati z ADHD, predstavitve sodobnih metod, individualne pogovore, svetovanje o pravilnih postopkih urejanja statusa in nasvete za samostojno učenje.

Za naročanje termina pokličite na
031-846-955.